I oktober er det national cybersikkerhedsmåned, og her hos Arkibas og SLA bakker vi naturligvis op om det, og giver her nogle gode råd om vigtigheden af stærke kodeord og andre sikkerhedstips.

Stærke kodeord
Det er utroligt vigtigt at have stærke kodeord til sine forskellige tjenester – også Arkibas – for at undgå at få besøg af ubudne gæster i sine data. Herunder følger nogle basale råd om adgangskoder:
• Genbrug ikke adgangskoder til forskellige tjenester
• Del ikke din adgangskode med andre
• Brug lange adgangskoder, gerne mindst 12 tegn
• Brug store og små bogstaver, tal og meget gerne også symboler
• Brug to-trins login, hvor det er muligt (adgangskode og en kode som sendes til dig via sms eller en app)
• Skift dit kodeord med jævne mellemrum, da dit kodeord kan være blevet kompromitteret i store datalæk. Tjek på https://haveibeenpwned.com/ om dine kodeord er blevet kompromitteret.
• Brug ikke din Google- eller Facebook-konto til at logge ind andre steder

Husk adgangskoder er som tandbørster. Del dem ikke med andre og skift dem ofte.

Prøv at se nedenstående billede med illustration over, hvor hurtigt en adgangskode kan brydes, og overvej herefter nøje, om dine adgangskoder er stærke nok.

I Arkibas kan du skifte din adgangskode ved at klikke på brugerprofil i øverste højre hjørne, lige under dit navn.

Gode råd til at huske dine adgangskoder
Det kan være svært at huske lange og indviklede adgangskoder, men der findes forskellige teknikker og tekniske muligheder.
• Brug det første bogstav i hvert ord fra første vers i en sang. Lad store og små bogstaver indgå, erstat f.eks. ordet et med tallet 1, erstat f.eks. bogstavet a med @ eller bogstavet s med $.
• Tag udgangspunkt i et navn og lav en lang sludder-sætning ud af det – navnet Lars kan f.eks. omsættes til LangeAndersRiderSært. Lad store og små bogstaver indgå, erstat f.eks. ordet et med tallet 1, erstat f.eks. bogstavet a med @ eller bogstavet s med $.
• Brug en kodeordshusker, og lad denne danne lange og komplicerede adgangskoder til dine tjenester, så skal du kun huske på et langt og kompliceret kodeord til selve kodeordshuskeren. Der findes mange forskellige kodeordshuskere både gratis og betalingstjenester, og jeg har fundet et par sider til jer, hvor I kan danne jer et overblik over nogle af de forskellige tjenester, der findes på markedet.

Læs mere her:
https://bredbånd.dk/bedste-password-managers
https://da.safetydetectives.com/best-password-managers/

Opdater dine programmer
Sørg for, at programmerne på din computer, telefonen, tablet mv. altid er opdateret for at beskytte dine data og for at undgå, at der opstår sikkerhedsbrister på din enhed.

Sørg også for, at anskaffe nyt hardware, når f.eks. styresystemer ikke længere opdateres (end of life). Alternativ kan man opgradere til en nyere version af styresystemet, hvis ens enhed har nok kapacitet til det, og hvis producenten tillader det.

I den forbindelse vil vi gerne gøre opmærksom på, at Microsoft ophørte med at lave sikkerhedsopdateringer til Windows 7 den 14. januar 2020. Det betyder naturligvis også at alle forudgående styresystemer hellere ikke opdateres længere (Vista, XP etc.) Den gode nyhed er, at Microsoft igen har har gjort det gratis at opgradere sin computer til Windows 10, hvis din computer lever op til systemkravene. Du kan se systemkravene til din computer her: https://support.microsoft.com/da-dk/help/4028142/windows-10-system-requirements, og du kan downloade Windows 10 her: https://www.microsoft.com/da-dk/software-download/windows10.

Windows 8 har end-of-life i 2023, men allerede den 17. august 2021 ophører Microsoft med at udsende sikkerhedsopdateringer til Internet Explorer 11 (Den browser som viser et lyseblå e med en gylden ring omkring). Vi vil dog gerne på det kraftigste anbefale, at man allerede nu dropper IE11, da mange hjemmesider ikke vises rigtigt i denne browser, og det gælder også Arkibas. Benyt i stedet Chrome, Firefox eller Microsofts nye browser Edge. De kan alle downloades ganske gratis.

Andre gode råd
Her til sidst vil vi også gerne anbefale, at man installerer et antivirusprogram på sin computer. Der findes rigtig mange forskellige antivirusprogrammer både gratis og betalingsversioner. Her kan I finde en anbefaling af de bedste antivirusprogrammer https://global.techradar.com/da-dk/best/bedste-antivirus-programmer, og man kan selvfølgelig også gå ind på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside og mod betaling finde tests af antivirusprogrammer.

Vil du vide mere om cybersikkerhed, så kig ind på Digitaliseringsstyrelsens og Erhvervsstyrelsens hjemmeside Sikkerdigital.dk og få flere gode råd.

Arkibas og SLA ønsker god efterårsferie, og vi håber, at I vil bruge lidt tid på at bliver mere sikker på nettet.